ŞatoNuzun’un kurucuları Nazan ve Necdet Uzun, Kaliforniya’da geçen yılları esnasında, Trakya Bölgesi’nin de bağcılık konusunda en az Napa Vadisi kadar uygun olduğunu görüp, Türkiye’ye dönüp 2005 yılında Marmara Ereğlisi yakınlarındaki Çeşmeli Köyü’nde 146 dönüm bir arazinin yaklaşık yarısında bağlarını kurmaya başlamışlar. Üç yıl sonra da, butik üretime yönelik olarak
tasarladıkları tesislerinde ilk üretimlerini gerçekleştirmişler. Şu andaki yıllık üretim 25-30 bin litre kadardır ve arazinin kalanı da bağ yapıldığında yıllık üretim yaklaşık 60 bin litreyi bulacaktır.

 

Tüm bağları için geçerli olan organik tarım sertifikasının öngördüğü
yöntemlerle, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Zinfandel ve Öküzgözü üzümlerinden yaptıkları kupaj ve monosepaj ürünlerini, nihaî tüketiciye, aylarca Fransız meşe fıçılar ve daha sonra da şişelerde dinlendirdikten sonra sunuyorlar. İyi ürünün ancak iyi üzümden yapılabileceği bilinciyle üretimini, sadece kendi yetiştirdikleri ve böylece kalitesini kontrol edebildikleri üzümlerden yapmayı seçen ŞatoNuzun, gereksiz müdahalelerden kaçınan minimalist bir anlayışla, üzümün kendi potansiyelini ortaya çıkartan bir yaklaşımı benimsemiş gerçek bir butik üretici.

 

ŞatoNuzun Çeşmeli bağları 41:03:90 N ve 27:81:16 E de 130 m rakımda bir tepeye kurulmuştur. Arazinin topoğrafik yapısı eğimli olup bir kısmı zirveden doğuya %11, bir kısmı zirveden güneye %18 ve bir diğer kısmı da zirveden kuzeye doğru %8 eğimlidir. Bu nedenle çok değişik mikro klimalar oluşmakta ve değişik üzüm çeşitlerinin kendine uygun klimayı sağlayan parselde yetiştirilmesi mümkün olmaktadır. Teruarın toprak yapısı çakıl formasyonudur (çakıl taşı, kum taşı ve kil taşından oluşmaktadır).

 

ŞatoNuzun Bağ Gezileri

 

Tesisini kurarken daha baştan turizme yönelik planlarını yapan ŞatoNuzun, 1-2 yıl içinde 4 odalı bir butik otel ve restaurantı bağlarında hizmete açmaya hazırlanıyor.

 

Bağlar ve üretim tesisi, Cumartesi ve Pazar günleri 14.00 ve 16.00 olmak üzere iki seans halinde gezilebiliyor. Diğer zamanlarda rezervasyon gerekiyor. Havuz başında barbekü partisi, küçük bir şirket toplantısı veya liseden sınıf arkadaşlarınızla yapacağınız bir buluşma gibi özel etkinlikler de bağlarda gerçekleştirilebiliyor.

 

ŞatoNuzun Bağları’nı yılın her mevsiminde gezebilirsiniz ancak Ağustos ve Eylül ayları en popüler aylardır. Bu turlarda bağlarda dolaşılıp üzüm salkımları tanıtılıyor, tatlarına bakılabiliyor, teruar hakkında bilgi veriliyor.

 

Çeşmeli Köyü, MarmaraEreğlisi Tekirdağ, Türkiye, 59740
Tel: +90(530) 871-4250 info@satoNuzun.com

Bugünkü Tekirdağ Karaevli Köyü’nün, Eski Bağlar Mevkisi’nin deniz kıyısına kurulu olan Hera’nın Surları (Heraion Teichos), o günlerde bir liman kentiydi. Bu limandan gemilerle Avrupa’ya gönderilen ürünlerin başında da bölgenin leziz şarabı gelirdi. O günden bugüne her dönem Karaevli’de bağcılık yapıldı. Çünkü bölgenin verimli topraklarını çevreleyen Ganos Dağları’nın kazandırdığı ılıman iklim, bölge kıyılarına vuran Marmara’nın sert rüzgarlarıyla
birleştiğinde tadına doyulmaz üzümler yetişmesini sağlıyordu. Bu bereketli topraklarda geçmişten beri yetişen Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Syrah cinsi üzümler, Barel Bağlarında sabahın ilk ışıklarında elle salkım salkım hasat ediliyor ve hiç beklemeden bağların içinde bulunan işletmeye alınıyor. Şato tipi üretim denilen bu yöntemle bölgenin leziz üzümleri yüksek kaliteli ürünlere dönüşüyor.

 

1997 yılında kurulduğundan bu yana 150 dönüme ulaşan bir alanda, modern bağcılık ve tekniklerin uygulandığı Barel Bağları, Trakya’nın mucizevi teruarında yetişen üzümlerin en doğru şartlarda işlenmesi amacı ile kaliteye odaklı bağcılık teknikleriyle geliştiriliyor. İlhamını keyifli ve samimi dost sohbetlerine tanıklık eden sofralardan, lezzetini ise Trakya’nın bereketli topraklarından alan Barel, 1997 yılında Akın ailesi tarafından hayata biraz daha tat katmak amacı ile kurulmuş. Barel ismi ise ailenin iki çocuğu Elif ve
Barkın Akın kardeşlerin isimlerinden geliyor.

 

Günden güne lezzetlenen bu tadı başka damaklara da ulaştırmak ve paylaşmak isteyen Akın ailesinin en genç ferdi Barkın Akın, tutkusunu gençliği ve profesyonelliği ile birleştirerek, bugün 150 dönüme ulaşan bağların ürünlerini yepyeni dostlara ulaştırıyor.

 

Barel Bağ Gezileri

 

Barel Bağları ziyaretçilerini rezervasyonla 11.00-18.00 saatleri arasında kabul ediyor. Tesisin içinde yer alan Barel Cafe & Restaurant aynı saatler arasında açık ve kişiye/gruplara özel mönülerle hizmet veriyor. Nisan ayından itibaren bağların içindeki Barel Bağ evinde misafirlerini ağırlayan firma, önümüzdeki yıllarda 12 odalı bir butik otel açmayı planlıyor.

 

Karaevli Köyü Derince Mevkii 2. Km Tekirdağ www.barelvineyards.com

T. +90 543 322 18 04
Havaalanına uzaklık: Çorlu 40 km, İstanbul Atatürk 100 km

Umurbey Bağları, 1993 yılında Trakya’da, Tekirdağ’a 12 km uzaklıkta bulunan Yazır bölgesinde Umur Arıner tarafından kurulmuştur. Bölgenin tarihsel geçmişine bakıldığında, ilk olarak Traklar’a rastlanır. Milattan önce yaşamış olan Traklar, yaşadıkları bölgede iklim yapısı ve toprak nedeniyle tarım ile uğraşır, bağcılık yaparlar. Umurbey’in bağlarının bulunduğu topraklarda milattan önceki yıllarda da bağcılık yapılıyor olması, firmanın
şato tarzındaki üretim özelliği ile bütünleşir.

 

Üzümün verim-kalite dengesinin korunması, kullanılan tarım ilaçları ve zamanında ilaçlama ve hasat zamanı konularında titiz davranıyor olmak, Umurbey’in sağlıklı ve lezzetinin doruğunda ürün elde etme amacına hizmet ediyor. Bu amaca da ancak üreticinin kendi kontrolündeki bir bağda yapılacak üretimle ulaşılabileceği inancıyla, şato tipi üretim tesisi bağların 500 m kadar
yakınına kurulmuş. Umurbey, Türkiye’de üretiminin tamamını kendi üzümleriyle gerçekleştiren ilk üretici olmakla da gurur duyuyor.

 

Üzümlerde zarif kokular ve tanenler oluşturmaya uygun bir iklime sahip bölgenin sunduğu bütün bu avantajlardan yararlanarak yetiştirdikleri Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot, Syrah ve Cabernet Sauvignon cinsi üzümlerle, butik üretimin bütün gereklerini yerine getirmeye çalışan Umurbey, sahip olduğu ISO 9001 ve ISO 22000 belgeleri, kaliteli üretim çabalarının karşılık gördüğünün nişanesi. Kumun toprakta drenaj vazifesi gördüğü, kilin ise gereken su ve mineralleri tuttuğu Trakya’nın killi ve kumlu toprağında Kuzey-Güney ve Doğu-Batı eğimli 200 m rakımlı bağlarda yetişen üzümlerin yetiştiği bağlarda gezmek, keyifli vakit geçirmek için Tekirdağ’ı 12 km geçtikten sonra solunuzda kalacak olan Yazır tabelasına sapmak yeterli.

 

Umurbey Bağ Gezileri

 

Umurbey Bağları konuklarını 08.00-18.00 saatleri arasında rezervasyonsuz kabul etmektedir.

 

Yazırköyü Tekirdağ www.umurbeyvineyards.com T. +90 282 229 20 05 – 02
Havaalanına uzaklık: Çorlu 72.6 km, İstanbul Atatürk 138 km

Asmadan kadehe uzanan eşsiz bir yolculuk. Ve bu yolculuğun en güzel anlarını simgeleyen eşsiz bir lezzet. En kaliteli üzümleri farklı hikayelerle buluşturan Barbare, yıllar geçtikçe daha da değer kazanan hikayelerle aranızda bağ kurmaya devam ediyor. Can Topsakal’ın, 2000 yılında tutkusu olan bağ işine girmek istemesi ile uygun toprağı ve konumuyla 230 dönümlük bağlarda Barbare hikayesi başlar. Fransa’da önemli şatoların da danışmanı olan Xavier Vignon ile yola çıkar.

 

Tekirdağ’ın Barbaros kasabası ile Yazır köyü arasında yer alan, Marmara denizi kıyılarında, küçük bir tepenin üzerine kurulan bağlar, güneşin ısısı ve denizin serinletici özelliğinin ideal kombinasyonu ile dünya standartlarında üzümler yetiştirmeye imkan vermektedir. Bölgede bağcılık binlerce yıllık bir gelenektir ve günümüzde kurulan modern bağlar sayesinde bölge tekrar bu alanda söz
sahibi olmaya başlamıştır. Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Grenache ve
Mourvedre üzümlerinin dikildiği bağlarda organik, biyodinamik ve sürdürülebilir bağcılık yapılmaktadır. Kaliteli ürün yapımı bağda başlar felsefesini benimseyerek, düşük verim uygulaması ile yetiştirilen bu üzümlerden muhteşem renkli, kompleks aromalı ve yumuşak tanenli, görkemli ürünler elde edilebilmektedir.

 

Üzümler hasadın ardından hiç bekletilmeden bağın içinde bulunan üretimhanenin kapısına ulaşır. Bu sayede taşıma sırasında üzümün zarar görmesi ve en iyi şırasını yolda kaybetmesi engellenir. Bu şekilde “şato
tarzı” üretim yapılması kaliteyi arttıran en önemli etkenlerden biridir. Barbare’de ilk üretim 2007 yılında gerçekleşmiş ve Nisan 2011 tarihinden itibaren de tüketici ile buluşmuştur.

 

Barbare Bağ Gezileri

 

Barbare Bağları içinde yer alan üretimhane ve mahzenin yanı sıra bir de 6 odalı Barbaros Bağ Evi Butik Oteli ve restaurantı gurme gezginlerini ağırlamaktadır. Günübirlik veya konaklamalı bir programla ziyaret edebileceğiniz bağlarda, bahar aylarında bağların uyanışına şahit olup, yaz aylarında güneşle lezzetlenen üzümleri tadabilir ve 15 Ağustos sonrasında yeterli olgunluğa erişen Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Grenache ve Mourvedre üzümlerinin sabahın erken saatlerinde toplanarak “şato tarzı” üretimle işlenmesine eşlik edebilir, gün batımı yaklaşırken barbekü eşliğinde bir önceki hasadın ürünlerini tadabilirsiniz. Bağ evi restaurantında ünlü konuk şefl erlerle yemekler, atölye çalışmaları, özel davet organizasyonları da
yapılmaktadır. Sürekli yenilenen takvimi web sitesinden takip edebilirsiniz.
Her hafta ünlü şefl erin konuk olduğu bağ evinde farklı lezzetler yöresel tatlarla sunulmaktadır. İstanbul’a 1,5 saat mesafede ve Atatürk Havalimanı’na sadece 1 saat mesafede bulunan bağ evi 12 ay boyunca hizmet vermektedir. Toprakla aranızdaki bağa hoş geldiniz!

 

Yazır Köyü Karaağaçlık Mevkii Tekirdağ www.barbarewines.com

T. +90 212 257 07 00
Havaalanına uzaklık: İstanbul Atatürk 138 km

© Copyright 2018 TTİD Trakya Turizm İşletmecileri Derneği - GRİPENGUEN tarafından geliştirilmiştir.

error: Content is protected !!