Meriç ve Tunca Nehirleri “sular kenti” olarak bilinen Edirne’nin en önemli iki nehridir. Bu nehirlerin çevresinde mesire alanları ve dinlenme tesisleri yer almaktadır. Meriç Nehri, Bulgaristan’dan doğarak Edirne sınırlarından ülkemize girmekte olup Yunanistan ile olan sınırımızın bir bölümünü oluşturmaktadır. Nehrin üzerinde yer alan Meriç Köprüsü geçilerek ulaşılan Karaağaç’ta bulunan mesire yerleri nehirle bütünleşmiştir.

Keşan ilçesine bağlı bir köy olan Erikli Köyü’ne 2,5 kilometrelik mesafede bulunan Erikli Plajı, Saros Körfezi’nde bulunan, mavi bayraklı bir plajdır. Erikli Sahili, Trakya’da bulunan Ege Denizi sahil şeritlerindendir. Sanayileşmeden uzak olan bölgede sular oldukça temizdir.

Edirne’de yüzme denilince akla gelen ilk plajlardan biri de Enez Plajı’dır. Burada bulunan su akıntılarının fazla olması, büyük bir yerleşimin ve sanayileşmenin olmaması sebebiyle oldukça temiz sulara sahiptirler.

Keşan ilçesine bağlı olan Mecidiye Köyü’nde yer alan Mecidiye – Uzunkum, yüzmeye oldukça elverişli bir kumsaldır. Kıyı kesiminde yerleşim bulunmadığından doğallığını koruyan Mecidiye plajları bölgede deniz turizminin en rahat yaşandığı alanlardandır. Makilerle çevrili olan bu kumsallar yüzmenin yanı sıra; olta balıkçılığı ve dalış sporu için de son derece elverişlidir.

Gala Gölü Milli Parkı; Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biridir. 3.090 hektarlık sulak alan ve 3.000 hektarlık ormanlık alan olmak üzere toplam 6.090 hektarlık alandan oluşmaktadır. Doğaya birçok katkısı bulunan Gala Gölü Milli Parkı’nda; 163 kuş türü görülmekte, türlerin 46 türü yerli, 27 türü kış göçmeni ve 90 türü yaz göçmeni kuşlardır. Burada bulunan kuş çeşitlerinin hepsinin bir arada görmek için en uygun zamanlar ilkbahar mevsiminde nisan, mayıs ayları ve sonbaharda eylül, ekim aylarıdır. Türkiye’deki biyolojik çeşitlilik alanlarından biri olan Milli parkımızdaki aktiviteler; nadir ekosistemler, biyolojik çeşitlilik, gezi, jeolojik ve jeomorfolojik oluşumlar, piknik, kültürel değer zenginlikleri ve arkeolojik kalıntılar, eğitim, fotoğrafçılıktır.

Edirne’nin Keşan ilçesine 25 kilometrelik mesafede ve Enez ilçesine 40 kilometrelik mesafede bulunmaktadır. Deniz kenarında bulunan park, 1988 yılında halk için mesire alanı olarak yaptırılmıştır. 1319 hektarlık alana yapılan parkın 10115 hektarlık alanı kamp alanı, 3075 hektarlık alanı ise günübirlik kullanım alanıdır. 72 tane çadır ünitesi ve 90 tane oto kamp ünitesi ile toplamda 162 üniteden oluşan park, bu alanlarda günlük 810 kişilik bir kapasiteye sahiptir. Günübirlik kullanım alanı 260 kişilik bir kapasiteye sahip toplamda 1072 kişiye hizmet verebilmektedir.

Gökçetepe, Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı bir köydür. Gökçetepe Tabiat Parkı ise köyü temsil etmektedir. Ayrıca Gökçetepe Tabiat Parkı ‘kayıp cennet ’ veya ‘saklı cennet’ olarak adlandırılan sahile sahiptir. Birçok şairin şiirlerine ilham olan bir köydür. Deniz turizmine oldukça uygun alandır.

İbrice Limanı oldukça eski bir tarihe sahiptir. İbrice Limanı’na, İzmir’den Gökçeada’ya gelen gemi yükleri boşaltılıyordu. Geçmişte limanda gümrük binası, hamam, ticaret mağazası gibi birimler bulunsa da şimdilerde ise bu binalar kalıntı olarak görülmektedir. İbrice Limanı’nın en dikkat çekici özelliklerinden biri de bu bölgenin dalış için oldukça elverişli olmasıdır. Hem yeni başlayanlar hem de profesyonel dalışçılar için ibrice Limanı oldukça idealdir. Sığ, sıcak ve dalgasız olması sebebiyle İbrice Limanı, dalış̧ kulüplerinin fazlasıyla yoğun olduğu bir yerdir.

Halk arasında Söğütlük Kent Ormanı olarak bilinen İzzet Arseven Kent Ormanı ve Mesire yeri, Edirne’nin oldukça önemli mesire alanlarından biridir. Edirne Belediyesi Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na ait olup 250 dönümlük bir alan kaplamaktadır. Karaağaç Lozan Caddesi’nde yer alan Söğütlük Kent Ormanı, yüksek ağaçlarla sahiptir. Çevresinde; restoran, gazino, çocuk parkları, spor-eğlence alanları ve çay bahçeleri içermektedir. Meriç Nehri’nin kıyısında yer alması Söğütlük Kent Ormanı’na ayrı bir hava katmaktadır.

58 hektarlık bir ormanlık alana sahip olan Sarayiçi Tavuk Ormanı, Edirne’nin önemli mesire alanlarından biridir. Bir rivayete göre burası eski dönemlerde binlerce tavuğun yetiştirildiği bir yer olduğu için adı Tavuk Ormanı olarak anılmıştır. Sarayiçi Tavuk Ormanı’nda birçok şifalı bitki bulunmaktadır. Avcı Mehmet olarak bilinen Padişah IV. Mehmet tarafından 1671’de yaptırılan av köşkü de bu orman içerisinde yer almaktadır. Yaz aylarında bisiklet kullanmak için oldukça uygun olan bu orman, yaz ayları rağbet görmektedir.

nez Dalyan Gölü, Edirne’nin Enez ilçesinin güneyinde bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 3-4 km2 bir alan kaplayan Enez Dalyan Gölü, göle dökülen akarsuların taşıdığı su miktarına bağlı olarak yaz ve kış aylarında değişiklik göstermektedir. Enez Dalyan Gölü’nün suyu tuzlu ve sodyumlu olup kullanılmamaktadır. Kumluk olan göl çevresinde herhangi bir doğal bitki örtüsü olmamakla birlikte çevresinde bir çok göçmen kuşu çıplak gözle görebilmek mümkündür.

Erikli Tuz Gölü, Erikli Sahili’nin arkasında bulunmaktadır. Oldukça büyük bir tuz gölü olan Erikli Tuz Gölü, pek çok kuş için barınma mekanıdır. Dünyada kendi kendini temizleyen üç körfezden biri olma özelliğini taşıyan Saros Körfezi’nin en güzel sahilinin arkasında yer alan Erikli Tuz Gölü, doğal tuz gölü olma niteliğine sahip olmakla birlikte eşsiz bir doğal güzelliğe sahiptir.

İpsala Koyun Tepe, Edirne il merkezine 140 kilometrelik, İpsala ilçe merkezine 26 kilometrelik mesafede bulunmaktadır. Düz bir araziye kurulmuş̧ olan Koyuntepe Köyü’nün üç tarafı sular ve ovalar ile çevrilidir. 120 yıllık bir geçmişe sahip olan Koyuntepe Köyü, eski adı ile Oratepe, Hisar Dağı ile karşı karşıyadır. Tarihi bir özelliğe sahip olan tepenin bir kısmı 1999 yılında sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

© Copyright 2018 TTİD Trakya Turizm İşletmecileri Derneği - GRİPENGUEN tarafından geliştirilmiştir.

error: Content is protected !!