Trakya Bölgesi’nin en meşhur köftesidir. Bir marka haline gelmiş olan Tekirdağ Köftesi’nin namı tüm Türkiye’ye yayılmıştır. Köfte lezzetini yapımında kullanılan kaliteli ete borçludur. Titizlik ile seçilen et önce sinir kalmayacak şekilde parça ete dönüştürülerek kullanıma hazır hale getirilir. Daha sonra ekmek, soğan, sarımsak ve parça et hep birlikte kıyma makinesinden geçirilir. Makineden geçirme işlemi birkaç kez tekrarlandıktan sonra elde edilen karışıma sadece kimyon, tuz ve karabiber eklenerek kıyma dinlenmeye bırakılır. Dinlenme süresi tamamlandıktan sonra kıyma, Tekirdağ Köftesi’ne has olan ince kısa parmak şekline getirilerek odun ateşinde pişirilir. Piyaz, acı sos ve ızgara edilmiş yeşil sivri biber ile servis edilir.

Peynir Helvası, Tekirdağ’a özgü bir tatlıdır. Bazıları tarafından Gelibolu tatlısı olarak bilinse de Tekirdağ tatlısı olarak bir marka haline gelmiştir. Tekirdağ’da geçimini hayvancılıkla sağlayan kesim; kendi peynirlerini kendileri ürettikleri için Peynir Helvası yapımında oldukça ustadırlar. Peynir Helvası’nın yapımında; tuzsuz taze peynir, buğday unu (buğday ununa alternatif olarak mısır unu ya da irmik de kullanılabilmektedir), toz şeker ve yumurta sarısı kullanılmaktadır. Burada yetiştirilen hayvanlardan elde edilen süt ile yapılan peynir, peynir helvasının en önemli malzemesidir. İşin püf noktası, peynir yapılacak sütün yağından arındırılmaması böylece helvanın doğal yağ ile yapımının sağlanmasıdır.

Boza, Trakya Bölgesi’nin genelinde özellikle Kırklareli ilinde oldukça çok üretilen ve tüketilen bir kış içeceğidir. Soğuk kış günlerinde etkili bir koruyucu ve enerji verici olarak tüketilmektedir. Boza yapımında; darı irmiği, şeker ve su kullanılmaktadır. İçeriğinde yüksek miktarda mineral ve vitamin bulunmaktadır. Besin değeri yüksek ve sağlıklı içecekler kategorisinde yer alan boza; demir, fosfor, çinko, kalsiyum ve A vitamini gibi vücudun gerek duyduğu besin öğelerini içermektedir. Servis edilirken tercihe bağlı olarak leblebi, tarçın veya fındık kullanılabilmektedir. Kırklareli ile bir marka haline gelmiştir.Ayrıca her yıl Tekirdağ’ın bir ilçesi olan Çorlu’ya bağlı Velimeşe beldesinde “Geleneksel Boza Festivali” düzenlenmektedir.

Hayrabolu Tatlısı, Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesine özgü bir tatlı çeşididir. Yöre halkı tarafından Hayrabol Tatlısı olarak da bilinmektedir. Yapımında bolca peynir, yumurta ve un (tercihe göre irmik) kullanılmaktadır. Yüksek kalorili ve bol şekerli olması sebebiyle hasta ve yaşlılar tarafından pek tercih edilmemektedir. Şekil itibariyle Kemalpaşa tatlısına da benzetilmektedir. Fakat boyutu ve tadı Kemalpaşa tatlısı ile aynı değildir. Tercihe göre tahin, kaymak veya fındık ile servis edilmektedir.

Bulama, Trakya Bölgesi’nde oldukça çok tercih edilen bir kahvaltılık üründür. Rengi açık sarıdan kahverengiye kadar değişiklik göstermekte olup katı bir pekmez türüdür. Sıvı pekmez üretimindeki gibi bulama üretiminde de ana malzeme olarak üzüm kullanılmaktadır. Bulamanın oldukça fazla tüketildiği Tekirdağ’da; bulama yapılırken, önce üzümün şırası çıkartılır. Daha sonra bu şıradan tatlı şıra elde edilir ve buna çöğen otu köklerinin kaynatılarak elde edildiği su ilave edilir. Bu karışım, katılaşana kadar ocakta karıştırılır. İstenilen kıvama geldiğinde servise hazır hale gelmiş olur.

Tekirdağ’a özgü, burada yetiştirilen süt veren hayvanların sütü kullanılarak üretilmektedir. Trakya’nın diğer illeri olan Edirne ve Kırklareli gibi Tekirdağ’ın da peyniri meşhurdur. Bölgede, hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvancılık yapıldığı için birçok peynir çeşidi üretilebilmektedir. Tekirdağ Peyniri ülke genelinde marka haline gelmiştir.

Tekirdağ Kirazı, zamanla Tekirdağ’ın simgesi haline gelmiştir. Yaklaşık 50 yıldır adına festivaller düzenlenmekte olup, her yıl düzenlenen “Geleneksel Tekirdağ Kiraz Festivali”nde en güzel kirazlar sergilenmekte ve çeşitli yarışmalar düzenlenmektedir. Tekirdağ’da özel olarak eski yöntemlerle yetiştirilen ve bir marka haline gelmiş olan Tekirdağ Kirazı lezzeti ile oldukça rağbet görmektedir.

Karpuz, Dünya ve Türkiye tarımında ekonomik açıdan oldukça önemli bir tarım ürünüdür. Türkiye’de karpuz en fazla Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde yetiştirilmektedir. En çok Adana’da karpuz üretilirken, geçici karpuz üretiminde Tekirdağ ön plana çıkmaktadır. Bu üretimde en büyük pay Tekirdağ’ın Seymen Köyü’ne aittir.
Süleymanpaşa ilçesine bağlı bu köyün Ferhadanlı Mahallesi’nde yetişen, Ferhadanlı Karpuzu olarak bilinen karpuz, bir marka haline gelmiştir.

Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi zeytin üretimi açısından oldukça önemli bir potansiyele sahiptir. Şarköy; Akdeniz ve Karadeniz arasında bir geçiş iklimine sahip olduğu için, kıyı kesimlerinde zeytin yetiştiriciliğinden oldukça verim alınmaktadır. Ayrıca Şarköy sahip olduğu iklim sebebiyle Trakya Bölgesi’nde zeytin yetiştirilebilen tek yerdir. Bölgede yetiştirilen kendine has aroma ve lezzete sahip olan zeytinler tek tek büyük bir titizlikle toplanarak, ardından doğal yöntemlerle işlenerek sofralık zeytin ve zeytinyağı olarak Türkiye’nin birçok noktasına gönderilmektedir.

Tekirdağ’da bağ ürünleri mayalanarak veya fermente edilerek bağ ürünlerinden elde edilen çeşitli içecekler üretilmektedir. Bu içecekler, Trakya Bölgesi için oldukça önemli yere sahiptir. Trakya’nın bir kültürü haline gelen bu içecekler, Dünya’daki birçok ülkeye ihraç edilmektedir. Trakya Bölgesi’ndeki en iyi bağ ürünleri içecekleri Tekirdağ, Şarköy’de üretilmektedir. Bu bağ içeceklerinden bazıları Tekirdağ ile özdeşleşmiş ve Tekirdağ markası haline gelmiştir.

Manda Yoğurdu, mandadan elde edilen süt ile üretilen bir yoğurt çeşididir. Eski yıllarda oldukça yaygın olan manda yetiştiriciliği, son yıllarda sadece Trakya Bölgesi’nin kuzeydoğu tarafında yapılmaktadır. Manda yetiştiriciliği genel olarak Trakya’nın Tekirdağ’a bağlı Saray ilçesinde ve Kırklareli’nde yapılmaktadır. Buralarda yetiştirilen mandalardan elde edilen sütler kullanılarak manda yoğurdu ve manda kaymağı üretilmektedir. Manda yoğurdu üreten firmalar genellikle Saray’da bulunmaktadır.

© Copyright 2018 TTİD Trakya Turizm İşletmecileri Derneği - GRİPENGUEN tarafından geliştirilmiştir.

error: Content is protected !!